FOTOGRAFII-UNICAT: Bucurestii, asa cum tinerii de azi nu si-ar imagina

[ad_1]

„Pe la începutul anilor ‘90, fotograful Vali Pană se plimba pe străzile Bucureștiului cu camera la el, ca să caute cadrele perfecte prin care să arate viața orașului, la doar câțiva ani după căderea regimului Ceaușescu. Urmărea subiecții până-i prindea într-o ipostază cât mai expresivă, îi ruga pe oamenii din apartamente și magazine să-l lase să tragă cadre de sus. Practic făcea fotografia stradală specifică în Occident, în anii ‘50—‘60. Uite astfel încă o mostră de cum România începea să recupereze decalajele produse de comunism.

 Rezultatul se vede în imaginile de mai jos. Sunt niște cadre grăitoare pentru perioada aia de tranziție în care satul tradițional fusese mutat cu forța la oraș și încă se adaptau oamenii la trecerea de la rural la urban. Sunt imagini care prezintă o altă realitate, chiar și pentru cei care s-au născut în acea perioadă. Sigur, e posibil ca de unele dintre lucruri să fi auzit de la părinți sau bunici”, scrie Mihai Gagiu însoțind aceste fotografii… grăitoare pe care le pune în lumină pe Facebook (Bucuresti din alte vremuri).

Sunt de contemplat, într-adevăr, și de… explicat tinerilor de-acum… Un București așa cum ei sau ce de mâine nu și l-ar putea imagina, un București abia ieșit atunci din epoca de tristă amintire, cu oameni acre ăîncercau să învețe să trăiască în libertate, să se exprime, să se „miște”, să simtă că trăiesc cu adevărat.

Articolul FOTOGRAFII-UNICAT: Bucurestii, asa cum tinerii de azi nu si-ar imagina apare prima dată în Bucuresti Business – Despre afaceri. Zi de zi.

[ad_2]

Source link

Previous post Veste buna: se vor achizitiona 20 de trenuri electrice pentru calatori!
Next post Stralucitul violonist Kristóf Baráti, la Ateneul Român