Motive posibile pentru care te confrunti cu dureri de mana la locul de munca

Iti folosesti intens mainile la locul de munca? Poate ca esti IT-ist si folosesti constant tastatura si mouse-ul timp de 8 ore pe zi sau mai mult. Sau poate ca esti dulgher si folosesti ciocan si diferite alte unelte de multe ori in timpul programului de munca. Daca nu, poate ca esti gradinar, instrumentist sau muncitor in fabrica. Daca lucrezi la oricare dintre aceste locuri de munca sau in orice alt loc ce implica utilizarea intensa a mainii si incheieturii mainii, exista riscul sa ajungi sa te confrunti cu o afectiune a membrului superior din cauza suprasolicitarii.

In cazul in care ajungi sa suferi de o asemenea afectiune, este important sa soliciti ajutorul unui medic specializat in bolile si chirurgia mainii cat mai curand posibil. Intarzierea tratamentului poate duce la leziuni musculare permanente in unele cazuri.

Cu ajutorul celor de la Vitta Clinic am facut o lista cu cateva dintre cele mai des intalnite afectiuni care pot provoca durere si alte simptome suparatoare in mana, care pot rezulta din suprasolicitare la locul de munca.

Sindromul de tunel carpian

Sindromul de tunel carpian se caracterizeaza prin amorteala, furnicaturi, slabiciune si durere in primele patru degete ale mainii, mai exact, in degetul I, II, III si in prima jumatate a degetului IV. Aceasta afectiune rezulta din presiunea asupra nervului median, nerv ce se extinde de la umar in jos pe brat, prin incheietura mainii si in degete. Pasajul din incheietura mainii prin care trebuie sa treaca nervul pentru a ajunge la degete poate, din diferite cauze, sa devina prea ingust, comprimand nervul. Acest pasaj se numeste tunelul carpian.

Sindromul de tunel carpian poate duce la leziuni permanente ale muschilor mainii daca nu este tratat. Un doctor specializat in bolile si chirurgia mainii te poate ajuta sa gasesti solutii pentru a evita durerile la locul de munca. Acesta iti poate recomanda sa porti o orteza pentru incheietura mainii si sa iei medicamente antiinflamatoare pentru durere. Daca durerile sunt foarte intense, medicul iti poate oferi injectii locale cu corticosteroizi.

Cea mai buna solutie si, de fapt, singura eficienta pentru tratarea sindromului de tunel carpian este interventia chirurgicala. Doar prin operatie se poate inlatura definitiv compresia si suferinta nervului median, precum si simptomele deranjante.

Maladia de Quervain

Maladia de Quervain este un tip de tendinita care cauzeaza durere in jurul bazei policelui (degetului mare). Din cauza ei, poate deveni dificil sa apuci obiectele.

Suprasolicitarea mainii poate duce la iritarea celor doua tendoane din apropierea policelui. Poate ca esti un muzician care canta la un instrument cu coarde sau un muncitor in fabrica ce trebuie sa apuce constant obiecte folosind degetul mare.

Cand iti misti mana, tendoanele trebuie sa poata aluneca usor sub o teaca de protectie. Daca efectuezi miscari repetitive ce implica acea parte a mainii, tendoanele se pot irita, ingreunand orice miscare.

Tratamentul maladiei de Quervain este similar cu cel al sindromului de tunel carpian. In stadiu incipient, consta in administrarea de antiinflamatoare si infiltratii locale cu corticosteroizi, precum si in purtarea unei orteze specifice. In faza avansata, se indica interventia chirurgicala, aceasta constand in detensionarea conflictului dintre tendoane, retinacul si teaca acestora.

Degetul in resort

Unul dintre degetele tale devine blocat intr-o pozitie indoita, astfel ca nu il mai poti indrepta cu usurinta? Poate ca se indoaie si apoi se indreapta cu un sunet de pocnire. Este posibil sa simti o umflatura sensibila la baza degetului cu probleme. Probabil ca te confrunti cu o afectiune ce poarta denumirea de deget in resort, trigger finger sau tenosinovita stenozanta.

Ca si in cazul maladiei de Quervain, tendonul din degetul tau a devenit iritat si, din aceasta cauza, nu mai poate aluneca usor atunci cand incerci sa-ti misti degetul. Daca obisnuiesti sa folosesti unelte de mana la locul de munca, esti predispus la aceasta afectiune.

Tratamentul degetului in resort consta in purtarea unei atele specifice, aplicatii locale cu antiinflamatoare si infiltratii locale cu corticosteroizi in teaca tendonului. Daca boala este in stare avansata, s-ar putea sa ai nevoie de tratament chirurgical.

Previous post Aproape 50 de nasteri gemelare la Sibiu, anul trecut! In total, au fost aproape 3000!
Next post