Aparatul mamograf – Importanța diagnosticului precoce al cancerului de sân

Aparatul mamograf este un instrument medical deosebit de important în diagnosticarea și monitorizarea sănătății sânului.  Cu ajutorul acestuia a fost revoluționată medicina, pentru că, odată inventat, a permis depistarea din timp a cancerului de sân, crescând astfel șansele de vindecare.

Ce este mamografia și cum funcționează un mamograf?

Mamografia este o tehnică de imagistică medicală care utilizează raze X cu energie scăzută pentru a crea imagini detaliate ale sânului. În acest sens se folosește un mamografcare va capta imaginile pentru ca medicul să le poată interpreta. Pacienta este expusă la o mică doză de radiații ionizante pentru a obține imagini de înaltă rezoluție ale țesutului mamar. Imaginile obținute sunt foarte importante pentru a determina dacă la nivelul sânului au apărut modificări cum sunt microcalcificările și nodulii, acestea fiind semne ale cancerului mamar în stadii incipiente.

De ce este important să fie detectat cancerul în faze timpurii?

Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer la femei din întreaga lume. Atunci când este detectat la timp, acest lucru este esențial pentur succesul tratamentului și pentru a crește rata de supraviețuire. Mamografia este una dintre cele mai eficiente metode pentru detecția cancerului mamar, care va fi mai ușor de tratat când este depistat la timp.

Ce tipuri de mamografii poate face un aparat mamograf?

Există două tipuri principale de mamografii ce pot fi făcute cu un aparat mamograf:

  • Mamografie de screening – este realizată la intervale regulate, de cele mai multe ori o dată pe an sau la doi ani, în cazul femeilor care nu au simptome specifice. Scopul acestei mamografii este de a depista cancerul înainte de apariția simptomelor.
  • Mamografie pentru diagnostic – este efectuată atunci când sunt deja prezente semne sau simptome ale unor probleme la nivelul sânului, așa cum sunt durerea, modulii și modificările aspectului sânului. Este o mamografie mai detaliată și poate include un set de imagini suplimentare.  

Ce beneficii oferă mamografia?

  • Cu ajutorul mamografiei, este detectat mai devreme cancerul mamar, astfel încât tratamentul să fie mai eficient.
  • Reducerea riscului de extindere a cancerului și necesitatea de tratamente agresive.
  • Pot fi monitorizate eficient modificările care apar la nivelul sânului.
  • Este redusă cu mult mortalitatea cauzată de cancerul mamar.

Aparatul mamograf este o inovație de maximă importanță în medicină, salvând vieți prin depistarea precoce a cancerului de sân. Este important ca atunci când ajung la medic, femeile să fie încurajate să facă mamografii regulat, ținând cont de factorii de risc și de vârstă pentru a se asigura că își mențin o sănătate optimă.

Previous post Cum funcționează sistemul de ventilație cu recuperare de căldură: O soluție eficientă pentru un mediu sănătos în casa ta
Next post Șemineul tău de vis la un singur click distanță cu livrare gratuită oriunde în țară!