Pentru a dobândi anumite certificări este nevoie de atingerea anumitor standarde de calitate. În ceea ce privește casele inteligente, unul dintre standardele existente este cunoscut sub denumirea de KNX. Acesta este etalonul atunci când vine vorba despre automatizări de clădirile rezidențiale și comerciale. Și el va poate fi oferit în România de RAP Systems.
În cazul în care nu ați auzit despre KNX, trebuie să precizăm că este vorba despre o prescurtare de la Konnex și este un standard internațional ce se referă la automatizarea și controlul clădirilor de locuințe, de birouri, comerciale ș.a. Conceptul a fost utilizat pentru prima data în anii ’90 și are în vedere integrarea și controlul sistemelor și dispozitivelor utilizate pentru întreținere și obținerea confortului dorit, respectiv: iluminat, încălzire, ventilație, sisteme de siguranță, storuri etc.
Acest etalon este reglementat prin standardul internațional ISO/IEC 14543-3, standardul european CENELEC EN 50090 și CEN EN 13321-1 și standardul chinez GB/Z 20965.
Ca și execuție, sistemul are la bază o infrastructură de cablare, în general cu cablu cu patru fire, ce conectează dispozitivele KNX dintr-o clădire. Această infrastructură utilizează un protocol de comunicare comun tuturor dispozitivelor, ce le permite să se conecteze, să comunice și să interacționeze între ele.
Care sunt avantajele oferite de protocolul KNX?
Fiind vorba despre un sistem care vizează conectarea tuturor dispozitivelor la un sistem de control general, avantajele oferite beneficiarilor sunt incontestabile. Printre acestea menționăm:
● Control centralizat
Sistemul permite conectarea unor produse și echipamente de la furnizori diferiți și controlul lor printr-un limbaj comun, ceea ce simplifică mult programarea și eficientizare funcționării lor.
● Este un sistem flexibil și scalabil
În sistem pot fi integrate doar o parte sau toate echipamentele de care are nevoie asigurarea confortului într-o casa inteligentă. Instalațiile și echipamentele pot fi reconfigurate și reprogramate pentru a se adapta unor cerințe noi, cum ar fi extinderea spațiului, modificare temperaturii preferate etc.
● Eficiență în exploatare și consum energetic redus
Protocolul KNX permite o monitorizare mult mai bună a consumurilor și optimizarea costurilor de exploatare. Acest protocol oferă în egală măsură posibilitatea de a realizare a unui scenariu de consum, cu suspendarea sau diminuarea consumului energetic atunci când spațiul nu este folosit și activarea lui înainte de utilizare.
● Rezistență și stabilitate
Rețeaua de cabluri utilizate pentru acest sistem oferă rezistență și fiabilitate, pe termen lung. Beneficiarii nu trebuie să se teama de faptul că va fi necesară o mentenanță costisitoare și de riscul de înlocuiri frecvente.
● Posibilitatea de control prin dispozitive mobile
Sistemele KNX pot fi controlate de la distanță prin intermediul unor aplicații mobile. Acest detaliu permite beneficiarilor să știe mult mai bine care sunt costurile de administrare și să eficientizeze funcționarea lor, reducand pierderile și reactivand funcțiile doar atunci când este necesar.
Dacă aveți nevoie de un proiect rezidențial sau de o locuință unde doriți implementarea protocolului KNX, apelați la RAP System. Compania este integrator autorizat al protocolului KNX pentru clădiri și locuințe inteligente și dispune de specialiști care se pot ocupa de toate procesele și etapele implicate.
Sursa foto: rap-systems.ro